پیامد های افزایش نیترات آب تهران برای سلامت شهروندان


nitrate_water2.jpg

هفته گذشته در حالی محمدرضا محمودی، مدیر کل مدیریت بحران استانداری تهران از افزایش نیترات آب تهران خبر داد که وزیر بهداشت در روزهای اخیر با اشاره به برگزاری جلساتی در مورد بررسی وضعیت آب تهران گفته بود اقدامات زیادی در این زمینه صورت گرفته و وضعیت آب تهران این هفته به مردم اعلام می شود؛ چرا که نباید مردم در سرگردانی به سر ببرند و خوشبختانه وزارت بهداشت وزارتخانه ای است که مردم آن را قبول دارند.

در این میان سرفصل موضوع آلوده بودن آب تهران ابتدا در شورای شهر تهران آغاز شد که در آن جلسه به آثار مضر آن بر جنین و اینکه توصیه می شود مردم آب معدنی مصرف کنند توجه شد، هرچند که طرح این مسئله با رد این موضوع از سوی وزاتخانه های نیرو و بهداشت مواجه شده بود اما در حال حاضر به نظر می رسد موضوع نیترات بیش از حد در آب مسئله ای نیست که بشود به راحتی از کنار آن عبور کرد.

با این حال محمدرضا محمودی، مدیر کل مدیریت بحران استانداری تهران در این مورد به ایلنا توضیح داد: پدیده افزایش نیترات بیش از حد مجاز هنگامی رخ می دهد که بارندگی کم بوده و برداشت از آب های زیرزمینی افزایش یابد. خشکسالی و بارندگی کم در طول سال جاری احتمال رخ دادن پدیده نیترات را افزایش می دهد چرا که هر قدر آب موجود در حوضه های زیرزمینی بیشتر شود میزان نیترات نیز کاهش می یابد. وی ادامه داد: برداشت بیش از حد از آب های زیرزمینی توسط تهرانی ها پدیده دیگری را نیز باعث شده که در آن فرونشست زمین است.

البته دردسر به همین جا ختم نمی شود؛ چون به گفته مدیر کل مدیریت بحران استانداری تهران در قسمت های جنوب غرب تهران در محدوده مهرآباد به سمت جنوب غرب ، به دلیل برداشت بی رویه از سبد آب های زیر زمینی ، زمین شکننده شده است. این مسئله هم منجر به فشرده شدن لایه های زمین به روی هم شده و سطح زمین را پایین می آورد، به همین دلیل در قسمت هایی از منطقه حتی تا 30 سانتی متر فرونشست خطرناک رخ داده است.

عوارض و بیماری ها

کارشناسان، آلاینده های آب های تهران را نیترات و فسفات با درصدهای بین 25 تا 45 درصد عنوان می کنند. این در حالی است که دکتر ایرج خسرونیا ، رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران در گفت و گو با همشهری ، معتقد است : میزان نیترات باید 10 میکروگرم در هر 100 سی سی باشد اما به نظر ما چند برابر بیش از حد طبیعی است. به گفته وی مهم ترین عارضه نیترات در بدن اختلال در سامانه اکسیژن رسانی است. دکتر خسرونیا ادامه می دهد: کسانی که به میزان زیادی از آب حاوی نیترات استفاده می کنند، این ماده روی گلبول های قرمز آنها می نشیند که به تدریج و در نتیجه این اتفاق اکسیژن رسانی به نسوج هم مختل می شود به طوری که اکسیژن به میزان کافی به قلب، ریه و مغز نمی رسد. رئیس جامعه پزشکان داخلی با اشاره به اینکه در نتیجه این اتفاق، شخص دچار اختلال حواس می شود، توضیح می دهد: درد ناحیه قلب، تنگی نفس و اختلال حواس از عوارض مهم وجود نیترات در بدن هستند که گاهی اوقات تشخیص علت این عوارض برای پزشک هم دشوار است. وی در توضیح دیگر عوارض نیترات ادامه می دهد: تاثیر نیترات در خون را هم نباید نادیده گرفت چون این ماده با هموگلوبین ترکیب می شود و اکسیژن رسانی را مختل می کند. همچنین به گفته وی زمانی که درصد نیترات در آب از 50 درصد بالاتر برود، موجب اختلال گاستریت و بروز سرطان گوارش در افراد می شود که این بیماری در افرادی که مشکلات گوارشی دارند، شایع تر است. به عقیده رئیس انجمن پزشکان داخلی وجود هرگونه املاحی در آب و مواد غذایی موجب بروز مسمومیت ها به اشکال مختلف بروز می کند، اما با این همه در حالت کلی وجود این ترکیبات موجب ایجاد کم خونی ، سیانوز ، اختلال تنفسی ، اسهال و یبوست شده و در درصدهای بالاتر در مغز رسوب خواهد کرد.

نیترات از کجا می آید؟

در این میان مهندس اکبر رحمانی، کارشناس بهداشت محیط نیز با اشاره به اینکه نیترات های موجود در پساب ها حاصل استفاده از شوینده هاست ، توضیح می دهد: انواع شوینده ها کلا دارای ترکیبات نیتروژن هستند و از سمیت بالایی برخوردارند و این ترکیبات هم به شدت اکسیژن موجود در آب را تخریب می کنند چون آزاد هستند. وی با بیان اینکه پایین آمدن حجم اکسیژن هم در مرحله اول منجر به از بین رفتن آبزیان می شود، ادامه می دهد: علاوه بر این افزایش نیترات منجر به رشد سریع خزه ها و گیاهان آبزی می شود که این گیاهان هم با سرعت زیادی اکسیژن آب را مصرف می کنند. اما به عقیده رحمانی، از همه مهم تر این است که نیترات منجر به تخریب منابع آب های سطحی و زیر سطحی می شود؛ آب هایی که آب شرب مردم هستند و اگر مقدار نیترات در این آب ها بیش از حد استاندارد باشد، تصفیه آن هم برای تصفیه خانه ها مشکل می شود.

منبع : روزنامه همشهری مورخ 5 بهمن 1388

hamshahri_health.jpg

برچسپ: 
پشتیبانی واتس اپ